Van gissen wat de marketingactiviteiten opleveren naar naadloos inzicht in resultaat. Door alle marketinginspanningen beter meetbaar te maken, te structureren per klantfase en doelstellingen te stellen, is V.O. klaar voor de volgende digitale stap.

VO x DD

Introductie

V.O. Patents & Trademarks is al meer dan 100 jaar één van de grootste toonaangevende dienstverleners in Europa op het gebied van Intellectueel Eigendom (IE). Met 10 kantoren in Europa, waarvan 6 in Nederland, ondersteunt V.O. verschillende sectoren bij het maximaliseren van de waarde van hun octrooi of merk. Er zijn meer dan 150 experts in dienst die tech starters, multinationals, MKB en kennisinstituten begeleiden en adviseren in hun octrooiaanvraag of IE-strategie. De experts van V.O. Patents & Trademarks onderscheiden zich door de diepgaande expertise van de sectoren die zij bedienen en de hoge mate van service en kwaliteit.

Aanleiding

V.O. Patents & Trademarks zet al aardig wat marketingkanalen in. Er is een (relatief nieuwe) website, er worden artikelen geschreven en gedeeld op LinkedIn, er wordt geadverteerd in Google Ads en er worden nieuwsbrieven verstuurd en events georganiseerd. Echter heeft V.O. weinig tot geen inzicht in wat deze marketinginspanningen opleveren. Wat komt er uit de website? Is onze nieuwsbrief wel effectief? Zijn de Google Ads campagnes goed ingesteld? 

Het ontbreekt aan structuur, meetbaarheid en strategie. Er zijn geen marketingdoelstellingen geformuleerd, geen KPI’s bepaald en niet vastgesteld welke kanalen waaraan bij dienen te dragen. Daarom heeft V.O. aan Digital Dedication gevraagd om hen te helpen met het maken van de volgende stap op digitaal gebied.

Aanpak

Omdat er nog geen digitale strategie is vormgegeven, zijn we hier eerst in fysieke strategiesessies op kantoor mee aan de slag gegaan. Welke doelgroepen worden bediend? Welke markten (landen) hebben de focus? Welk pad bewandelt een potentiële nieuwe klant?

Aan de hand hiervan hebben we volgens het See, Think, Do & Care-model bepaald hoe de klantreis eruit ziet en welke marketingkanalen hierbij ingezet kunnen worden. Op die manier wordt er structuur aangebracht in de marketingmix, waardoor iedereen weet waarvoor bijvoorbeeld een blogpost dient en waarvoor Google Ads dient.

Vervolgens zijn er KPI’s en doelstellingen gesteld per klantfase. Hoe gaan we het effect van LinkedIn en nieuwsbrieven meten? Welke conversies vinden er plaats op de website? Hiervoor hebben we een real-time dashboard in Google Data Studio gemaakt, waarmee V.O. binnen één oogopslag ziet hoe het ervoor staat met de gestelde KPI’s.

Na optimaliseren van de meetbaarheid en structuur, zijn we aan de slag gegaan met de marketingkanalen zelf. We hebben het Google Ads account opnieuw ingericht met nieuwe campagnes, betere targeting en relevantere advertenties, we zijn whitepapers gaan schrijven om leads te genereren, er is opnieuw vastgesteld welke content er geproduceerd gaat worden en welke e-mailmarketingstrategie we gaan hanteren. We hebben gewerkt van strategie naar uitvoer en zijn op dit moment nog steeds samen met V.O. aan de slag om digitaal te groeien.

“Hier komt tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.”

Rogier Paans
Marketing manager, V.O. Patents & Trademarks

Resultaat

Na drie maanden samenwerken hebben we het volgende bereikt:

✅ Er wordt gewerkt volgens een duidelijke strategie in plaats van ongestructureerd

✅ Beter inzicht in wat de website en marketingkanalen opleveren

✅ Meetbaar gemaakt van alle mogelijke conversies en deze vervolgens geoptimaliseerd

✅ 60% groei in websitebezoek via Google Ads tegen slechts 20% meer kosten

✅ Groei in relevantie van Google Ads, flink hogere kwaliteitsscores en click-through-rates

✅ 70% daling van de kosten per conversie op de website

✅ 5 nieuwe conversiemogelijkheden op de website

✅ Nieuwe markten aangeboord in Franstalig België met zeer goede resultaten via Google Ads.

En daar blijft het niet bij, want V.O. Patents & Trademarks en Digital Dedication werken nog steeds samen. 😉

 

Gebruikte tools

Devi Schmidt - Neem contact op

Ook een digitale boost aan jouw organisatie geven?

Wil je weten hoe je meer online resultaat kunt behalen met jouw bedrijf, product of dienst? Neem contact op met Devi. Hij helpt je graag verder en denkt met plezier mee over jouw businesscase.

Samen een digitale boost aan jouw organisatie geven?

Wil je weten hoe je meer online resultaat kunt behalen met jouw bedrijf, product of dienst? Neem contact op met Devi. Hij helpt je graag verder en denkt met plezier mee over jouw businesscase.

Devi Schmidt - Neem contact op